Gyakran Ismételt Kérdések

Még egyszer röviden: mi a mideas?

A mideas egy olyan platform, ahol a vállalkozó szellemű fiatalok nemzetközileg is életképes ötletei megvalósulnak. Kapcsolati- és pénzügyi tőkét, valamint az induláshoz szükséges üzleti segítséget is megkapják tőlünk.

Jogosult vagyok pályázni?

Igen, ha:

Hogyan pályázzak?

Az ötletek előszűrése a mideas honlapján keresztül történik. Regisztrálj, töltsd ki az adatlapot, töltsd le az üzleti terv sablont és ennek segítségével vázold fel nekünk az elképzelésedet. A pályázathoz nyugodtan csatolhatsz kiegészítő dokumentumokat is. Minél több részletet árulsz el, annál jobb, ugyanis prezentációra csak akkor kerül sor, ha a pályázati anyagaid alapján az ötletet életképesnek találjuk. Erről a beadási határidőt követő 90 napon belül értesítünk. Ha a projektben látunk fantáziát, személyes prezentációra hívunk. Ha itt is meggyőzöl minket, megkezdjük az együttműködést és élesben teszteljük a vállalkozás létjogosultságát. Amennyiben beválik, rendelkezésre bocsájtjuk a szükséges tőkét és teljes erőbedobással folytatjuk a közös munkát.

Mit vártok az üzleti tervben?

Minden olyan információt, ami segít megismerni a koncepciót. Természetesen kérjük, hogy legyél lényegre törő, hiszen az idő pénz, de minél pontosabban szeretnénk érteni, hogy miről szól az ötleted.

Akkor ez hitel, vagy valamilyen (pl. EU-s) támogatás?

Ez nem hitel, és nem is EU-s támogatás. Magántőke kerül befektetésre.

Mit vártok a vállalkozásomtól?

Természetesen profitorientált befektetők adnak pénzt a vállalkozáshoz, ezért a célunk, hogy idővel jövedelemtermelő legyen a vállalkozásod. Általános célokat, hozamelvárásokat azonban nem határozunk meg. Ezekről üzleti partnerként, veled közösen fogunk megállapodni.

Mi a garancia arra, hogy az ötletemet nem használják fel nélkülem?

A mideasnak eleve az a célja, hogy minél több életképes ötlet megvalósuljon, az alapítók elsajátítsák a szükséges kompetenciákat és hosszú távon akár önállóan is működtetni tudják a vállalkozást. Mindazonáltal, a projektekre távlati befektetésként gondolunk, és tapasztalatból állítjuk, hogy csak az ötletgazdában van meg az a szintű motiváció, ami átsegítheti a vállalkozói lét sokszor embert próbáló akadályain.
A kérdés szűkebb értelmét tekintve pedig a Pannon Startup Alapítvány felügyeli a szerzői jogok tiszteletben tartását. Minden projekt megnyitásakor automatikusan kibocsájtunk egy titoktartási nyilatkozatot, melyben egyoldalúan vállaljuk a bizalmas adat- és információkezelést

Mikor alapítjuk a vállalkozást?

Természetesen egy befektetési döntés nem rövid folyamat, de mivel a piac gyorsan változik, mi is igyekszünk minél gyorsabban eljárni. A weboldalon keresztül benyújtott ötleteket a pályázat lezárulta után 90 napon belül értékeljük (esetleg kérünk kiegészítő információt), majd személyesen találkozunk, akár több alkalommal is. Optimális esetben 3-4 hónap alatt akár üzlettársakká válhatunk.

Magyar vagyok, de nem élek otthon. Pályázhatok?

Igen.

Külföldi vagyok, de Magyarországon szeretnék vállalkozást indítani. Pályázhatok?

Igen, ha Magyarországon élsz, vagy a vállalkozásodnak lesz valamilyen magyar kötődése.

Nem boldogulok a letölthető üzleti tervvel. Mit tegyek?

A projekthez kapcsolódó timeline-on felteheted a kérdéseidet, válaszolni fogunk rájuk. A timeline egyébként a projekthez tartozó kommunikációs felület, melyhez a regisztrációt követően férsz majd hozzá. Itt látod, hogy milyen státuszban van a pályázati anyagod, milyen dokumentumokat töltöttél fel, mennyi szabad tárhelyed van még, és itt érsz el minket is.

Szóval, ha van egy jó vállalkozási ötletem, a mideas segít a megvalósításban és az induló tőke megszerzésében is, anélkül, hogy kisajátítaná a döntéshozás jogát. Túl szép, hogy igaz legyen – mi a hasznuk ebből?

Tényleg szép, de így igaz. Amellett, hogy elkötelezetten támogatjuk az értékteremtő innovációt, a magvető tőkebefektetésnek természetesen profitorientált üzleti célja is van. A befektető üzleti résztulajdont kap, melynek értéke értelemszerűen együtt nő a cégével.

Bármilyen vállalkozási ötlettel előállhatok?

Van néhány kritérium: legyen újszerű, legyen magyar kötődése, de nemzetközi potenciállal, és legyen jövedelemtermelő.

Mikor pályázhatok?

Folyamatosan lehet pályázni. A beérkezett koncepciókat 90 napon belül elbíráljuk, a pályázót pedig e-mailben értesítjük az eredményről.

Tele vagyok ötletekkel. Mennyivel pályázhatok egyszerre?

Egyszerre öttel. Ebbe a számba a már lezárult pályázatok nem számítanak bele. A lényeg, hogy minden koncepció megfeleljen a pályázati kritériumoknak.

Már van cégem és egy új projekthez szeretnék tőkét bevonni. Lehetséges?

Nem probléma, ha már van céged, azonban pályázni csak magánszemélyként tudsz. Az sem probléma, ha benyújtott projekted kapcsán alapítottál már vállalkozást, sőt, értékeljük, ha már vannak elért eredményeid.

Feltöltöttem az anyagokat a honlapra, de nem kaptam választ. Ez elutasítást jelent?

Nem. Minden pályázatra e-mailben válaszolunk a benyújtást követő 90 napon belül. Ellenőrizd, nem landolt-e a spamek között a levél, nézz rá a projekthez tartozó timeline-ra, és bizonyosodj meg róla, hogy helyesen adtad meg az e-mail címedet.

Feltöltöttem az anyagokat a honlapra, de szeretném módosítani/ továbbiakat feltölteni. A később beérkezett dokumentumokat is figyelembe veszitek?

Természetesen. Sőt, ha nem elég részletes a pályázat, mi magunk kérünk további hiánypótlást. Azonban kérünk, hogy a „Véglegesítem/Benyújtom” gombra csak az után klikkelj, hogy a pályázatod dokumentációja végleges. Az ezt követő esetleges változtatásokról a biztonság kedvéért értesíts minket.

Tudtok valamilyen információt nyújtani az elbírálás szempontrendszeréről?

Sajnos nem. Az elbírálás erősen szubjektív, hiszen –a második pontban feltüntetett kritériumokon kívül- nincsenek megkötések a projektek jellegével kapcsolatban.

Mégis mekkora esélyem van bekerülni a programba?

Ez csakis tőled és az ötletedtől függ. Nem szabunk meg keretet, hogy hány projektet indíthatunk el egy adott időszakban. Ha ígéretes a vállalkozás, segíteni fogunk.

Milyen mértékű tőkére számíthatok a magvető befektetés keretében?

A magvető tőkebefektetés azt jelenti, hogy pontosan annyi pénzt kapsz, amennyire az üzlet beindításához szükséged van. Ez kb. 5 és 100 millió forint között mozog. A mideas azonban további tőke bevonásában is segít, hogyha szükség lesz rá. Emiatt nem kell aggódnod.

Mit jelent pontosan az üzleti és adminisztrációs segítség?

Azt, hogy különböző szakértőkből álló mentor csapatot rendelünk a vállalkozásod mellé, akikkel szorosan együtt fogsz dolgozni, tehát a mindennapi ügymenetben is segítenek majd. A csapat összetétele attól függ, hogy mire van szükséged: lesznek benne jogi tanácsadók, könyvelők és a tevékenységi körnek megfelelő iparágban jártas tapasztalt üzletemberek. Továbbá, rendszeres kapcsolatod lesz a Pannon Startup Alapítvány két társelnökével, Kiss Rolanddal és Simon Györggyel is.

Vannak preferált iparágak?

Egyáltalán nincsenek. Nem hiszünk benne, hogy minden innovációnak az infokommunikációs iparágból kellene kikerülnie. A világon mindent lehet még fejleszteni.

Tetszik a projekt víziója, és tudásommal/ tapasztalatommal/ kapcsolataimmal/ anyagilag én is segíteni szeretnék a fiatal vállalkozóknak. Hogyan lehetek a csapat tagja?

Nagyszerű! Keress meg minket a főoldali kontakt menüponton keresztül és megbeszéljük.